Ons verhaal 

De Weitens is ons familiebedrijf en bestaat uit 3 onderdelen. De ecologische tuinderij wordt geleid door Jack, Wilma's terras is wel duidelijk en de cabanas en camperplaatsen door Corinne.

Ons verhaal begint bij Cor Verouden en Dientje Verouden-Mikkers. In 1957 namen zij de boerderij van Jack Mikkers over. Zoon Jack besloot al vroeg dat hij de boerderij niet over wilde nemen en ging studeren in Utrecht. Jack was veel op reis voor zijn werk en Wilma wilde wat om handen hebben. Wilma houdt ervan om in de keuken te staan en verse taarten te bakken en gerechten te maken met verse ingrediënten. Daarom heeft ze in 2014 Wilma’s terras geopend in de siertuin van het woonhuis van Jack en Wilma met de intentie om na Jack’s pensioen het terras samen te voegen met Jack’s grote hobby, een Eco tuinderij. 

Na 35 jaar als geodeet voor Shell in vele landen gewerkt te hebben ‘kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan’ en zijn Jack en Wilma eind 2016 samen een ecologische tuinderij met thee terras gestart met als grootste drijfveren, duurzaam ondernemen, CO2 neutraal zijn maar boven alles altijd met respect voor de natuur. Begin 2018 is De Weitens een feit!

Steeds vaker kregen ze de vraag of gasten ook konden blijven overnachten op De Weitens? Dit zette hen aan het denken. Het idee werd omgezet in een plan en de gemeente verleende de vergunning. Begin oktober 2021 zijn er 6 vakantie huisjes (cabanas) geplaatst en 4 camperplaatsen aangelegd, in de walnotengaard van De Weitens. Maar wie gaat dit verder opzetten en beheren? Dat was voor dochter Corinne het moment om het roer om te gooien! Na bijna 10 jaar als inkoopster gewerkt te hebben, heeft ze haar vaste baan opgezegd om aan dit nieuwe avontuur te beginnen!  

Wij geloven dat De Weitens een bijzondere plek is en willen deze graag met jullie delen! 

Ons bedrijf

Ons bedrijf beslaat 5 hectare en bestaat uit:

  • Wilma’s terras is gesitueerd op de ecologische tuinderij. Hier serveren we verschillende huisgemaakte gerechten, bekijk onze menu kaart!
  • Kleine kruiden tuin, waar we onder andere een vers potje kruiden thee van zetten.
  • 7500 m2 boomgaard met meer dan 90 hoogstam en 65 laagstam fruitbomen (appels, peren, pruimen) en walnoten.
  • 7500 m2 moestuin met een diversiteit van groenten, bessen, frambozen en aardbeien.
  • 160 m2 foliekas voor de opkweek van moestuin plantjes en verbouwen van tomaten, pepers, komkommers en vroege groenten zoals sla.
  • 3000 m2 siertuin met meer dan 5000 planten en plantjes, struiken, heesters en bomen en 5 afzonderlijke terrasjes met en zonder schaduw.
  • 2000 m2 groenstrook met zeer diverse beplanting aan de West zijde.
  • 3 hectare walnotengaard met 9 rassen walnoten bomen, met daarop 6 cabanas en 4 camperplaatsen waar onze gasten kunnen overnachten.

Wij verkopen al onze zelf geteelde en zelf gemaakte producten direct aan de consument zoals: verse groenten en fruit, moestuin plantjes, jam, honing en fruitsappen. Op Wilma's terras worden deze verschillende producten allemaal verwerkt in het heerlijke gebak en de lunch gerechten.

Duurzaamheid op De Weitens

Volgens het genootschap Onze Taal betekent duurzaam: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstof besparend’. De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast. 

Op De Weitens proberen we zo duurzaam mogelijk te opereren. Enige voorbeelden:

Biodiversiteit: De ecologische tuinderij beslaat ongeveer 2ha. Er worden een 55 soorten groenten verbouwd en een 15 tal fruit soorten. Voor de fruitsoorten zijn ongeveer 100 hoogstam fruitbomen en 150 laagstam fruitbomen aangeplant. Daarnaast zijn er meer dan 200 bessenstruiken aangeplant. Door middel van het creëren van de juiste habitat worden de natuurlijke vijanden aangetrokken die ons helpen de biologische balans op de Weitens te behouden. Daarom zijn er ook bloemen akkers aangelegd, een groot insecten hotel en een egel hotel gebouwd en zijn er nest kasten voor de torenvalk, koolmezen en kerk -en steen uil geplaatst. Inmiddels hebben we om en op De Weitens zo’n 850m aan heggen (Beuk, bosplantsoen en Hedera) aangelegd. Een paradijs voor vogels, vlinders en insecten.

Bodem kwaliteit: We gebruiken alleen organische meststoffen zoals rundermest uit een potstal, compost en lavagruis. Dus geen kunstmest en pesticiden. We passen een 6 jarige vruchtwissel cyclus toe om onze grond gezond te houden.

CO2 neutraal: De Weitens is CO2 neutraal doormiddel van 84 zonnepanelen die voldoende kWh elektriciteit opwekken om eigen gebruik te compenseren. Met onze bomen en kruidenrijk grasland leggen we ongeveer 20 ton CO2 per jaar vast in de bodem. Onze schuur en binnen terras wordt verwarmd met een warmtepomp. De energie voor de cabanas bestaat volledig uit groene stroom opgewekt met onze zonnepanelen. Er wordt geen gas gebruikt op de Weitens. De Weitens beschikt over 8 oplaadpunten voor E-bikes.

Water: Alle hemelwater blijft op De Weitens. Het hemelwater dat op de schuur en de foliekas valt wordt verzameld in een retentie bekken, alwaar het langzaam de grond in kan sijpelen. We gebruiken grondwater om de tuinderij te besproeien.

Recyclet materiaal: Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Zoals de Cabana’s  zijn tweedehands aangekocht en alle inventaris is opnieuw gebruikt. De binnen tafels en stoelen op Wilma’s terras zijn van gerecycled teakhout uit Indonesië. De half verharding op de toegangsweg is gerecyclede beton granulaat en voor het verpakken van de groenten gebruiken we papieren zakken en waar mogelijk gerecyclede verpakkingsmaterialen zoals yoghurt bekers, samen met herbruikbare verpakkingen voor de arrangementen bij onze cabanas.

Afval recycling: We produceren nauwelijks rest afval op De Weitens omdat we op het terras en tuinderij alle glas, metaal, papier en plastic recyclen. Alle etensresten gaan naar onze kippen. Ook hebben we voor onze gasten in de Cabana’s een recycle station ingericht, waar al het afval gescheiden kan worden: papier, plastic, glas, groen afval en restafval.

Schoonmaak middelen: We gebruiken zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen voor het terras, de tuinderij en voor de schoonmaak van onze Cabana’s.

Extensief: Ons terras bevat slecht 24 zitplaatsen buiten en 20 binnen. Onze walnotengaard van 3ha bevat slechts 6 Cabana’s en 4 camper plaatsen. We houden alles bewust klein zodat er voldoende  ruimte is voor mens en dier, en een ieder van deze ruimte en rust kan genieten.

Cultuur historisch: De naam De Weitens hebben we gevonden op het kadastraal minuutplan uit 1837. Deze naam was niet meer in gebruik. Uit cultuur historisch oogpunt vonden we het op zijn plaats om deze in onbruik geraakte naam weer nieuw leven in te blazen. Vandaar de naam De Weitens!

Verbinding met De Weitens ♡

Om mezen naar onze tuinderij te lokken hangen we zoveel mogelijk mezenkastjes op. Wil je, je verbinden aan onze prachtige plek of een origineel cadeautje weggeven, dan kun je door middel van een eenmalig bedrag van 15 Euro een nestkastje sponsoren. Je kunt dit bespreken met Wilma of Jack, dan schilderen we er een naam naar keuze op en mag je er zelf een plekje voor uitzoeken op tuinderij. Het is een verbinding met de ecologie van De Weitens. 

Nestkast

Vrijwilligers

We werken uitsluitend met vrijwilligers op De Weitens, zowel in de tuinderij als op het terras. Op deze manier kunnen we deze ecologische oase in stand houden. Heb je interesse om ons te helpen als vrijwilliger meldt je dan aan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we maken snel een afspraak!

vrijwilligers
vrijwilligers