Ons verhaal 

De Weitens bestaat uit 3 onderdelen. De ecologische tuinderij, Wilma's terras en de cabanas en camperplaatsen. Eerst waren we met zijn 3-en: Jack, Wilma en Corinne en nu komt Odile, het nieuwe gezicht, ons familie bedrijf versterken. Odile en Corinne zijn al 18 jaar vriendinnen en kennen elkaar vanuit hun studententijd in Groningen. Odile heeft de Weitens vanaf het begin gevolgd en heeft een carrière switch gemaakt van HR naar Bio-dynamisch tuinder en gaat met de hulp van Jack en verschillende vrijwilligers de tuinderij leiden en op termijn overnemen. Ook gaan Corinne en Odile, de kunst afkijken van Wilma en samen Wilma’s Terras draaien het komende seizoen vanaf mei 2024. Daarnaast zijn er plannen om verschillende events te organiseren, zoals: pizza-avonden, soep-middagen, high-tea’s, wild-weekenden, aspergeweekenden, winter BBQ en speciale gelegenheden als een Paas brunch of feestjes en catering op aanvraag. Daarnaast zijn onze verse groenten ook te koop worden aangeboden in de vorm van groenten pakketten. Voor vragen over onze cabanas en camperplaatsen kun je nog altijd bij Corinne terecht.

Wie zijn wij

De historie van De Weitens begint bij Cor Verouden en Dientje Verouden-Mikkers. In 1957 namen zij de boerderij van Jack Mikkers over. Zoon Jack besloot al vroeg dat hij de boerderij niet over wilde nemen en ging studeren in Utrecht. Jack was veel op reis voor zijn werk en Wilma wilde wat om handen hebben. Wilma houdt ervan om in de keuken te staan en verse taarten te bakken en gerechten te maken met verse ingrediënten. Daarom heeft ze in 2014 Wilma’s terras geopend in de siertuin van het woonhuis van Jack en Wilma met de intentie om na Jack’s pensioen het terras samen te voegen met Jack’s grote hobby, een Eco tuinderij. 

Na 35 jaar als geodeet voor Shell in vele landen gewerkt te hebben ‘kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan’ en zijn Jack en Wilma eind 2016 samen een ecologische tuinderij met thee terras gestart met als grootste drijfveren, duurzaam ondernemen, CO2 neutraal zijn maar boven alles altijd met respect voor de natuur. Begin 2018 is De Weitens een feit!

Steeds vaker kregen ze de vraag of gasten ook konden blijven overnachten op De Weitens? Dit zette hen aan het denken. Het idee werd omgezet in een plan en de gemeente verleende de vergunning. Begin oktober 2021 zijn er 6 vakantie huisjes (cabanas) geplaatst en 4 camperplaatsen aangelegd, in de walnotengaard van De Weitens. Maar wie gaat dit verder opzetten en beheren? Dat was voor dochter Corinne het moment om het roer om te gooien! Na bijna 10 jaar als inkoopster gewerkt te hebben, heeft ze haar vaste baan opgezegd om aan dit nieuwe avontuur te beginnen!  

Wij geloven dat De Weitens een bijzondere plek is en willen deze graag met jullie delen! 

Ons bedrijf

Ons bedrijf beslaat 5 hectare en bestaat uit:

  • De naam De Weitens hebben we gevonden op het kadastraal minuutplan uit 1837. Deze naam was niet meer in gebruik. Uit cultuur historisch oogpunt vonden we het op zijn plaats om deze in onbruik geraakte naam weer nieuw leven in te blazen. Vandaar de naam De Weitens!
  • Wilma’s terras is gesitueerd op de ecologische tuinderij. Hier serveren we verschillende huisgemaakte gerechten, bekijk onze menu kaart!
  • Kleine kruiden tuin, waar we onder andere een vers potje kruiden thee van zetten.
  • 7500 m2 boomgaard met meer dan 90 hoogstam en 65 laagstam fruitbomen (appels, peren, pruimen) en walnoten.
  • 7500 m2 moestuin met een diversiteit van groenten, bessen, frambozen en aardbeien.
  • 160 m2 foliekas voor de opkweek van moestuin plantjes en verbouwen van tomaten, pepers, komkommers en vroege groenten zoals sla.
  • 3000 m2 siertuin met meer dan 5000 planten en plantjes, struiken, heesters en bomen en 5 afzonderlijke terrasjes met en zonder schaduw.
  • 2000 m2 groenstrook met zeer diverse beplanting aan de West zijde.
  • 3 hectare walnotengaard met 9 rassen walnoten bomen, met daarop 6 cabanas en 4 camperplaatsen waar onze gasten kunnen overnachten.

Wij verkopen al onze zelf geteelde en zelf gemaakte producten direct aan de consument zoals: verse groenten en fruit, moestuin plantjes, jam, honing en fruitsappen. Op Wilma's terras worden deze verschillende producten allemaal verwerkt in het heerlijke gebak en de lunch gerechten.

Duurzaamheid op De Weitens

Volgens het genootschap Onze Taal betekent duurzaam: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstof besparend’. De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast. Op De Weitens proberen we zo duurzaam mogelijk te opereren, door onderstaande zaken te bewerkstelligen:

Biodiversiteit: De ecologische tuinderij beslaat ongeveer 2ha. Er worden een 55 soorten groenten verbouwd en een 15 tal fruit soorten. Voor de fruitsoorten zijn ongeveer 100 hoogstam fruitbomen en 150 laagstam fruitbomen aangeplant. Daarnaast zijn er meer dan 200 bessenstruiken aangeplant. Door middel van het creëren van de juiste habitat worden de natuurlijke vijanden aangetrokken die ons helpen de biologische balans op de Weitens te behouden. Daarom zijn er ook bloemen akkers aangelegd, een groot insecten hotel en een egel hotel gebouwd en zijn er nest kasten voor de torenvalk, koolmezen en kerk -en steen uil geplaatst. Inmiddels hebben we om en op De Weitens zo’n 850m aan heggen (Beuk, bosplantsoen en Hedera) aangelegd. Een paradijs voor vogels, vlinders en insecten.

Ecologisch: We gebruiken alleen organische meststoffen zoals rundermest uit een potstal, compost en lavagruis. Dus geen kunstmest en pesticiden. We passen een 6-jarige vruchtwissel cyclus toe om onze grond gezond te houden. We gebruiken zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen voor het terras, de tuinderij en voor de schoonmaak van onze Cabana’s.

Energieneutraal: De stroom die we opwekken met onze 124 zonnepanelen is ruim voldoende om ons hele bedrijf van elektriciteit te voorzien. Onze tractors verbruiken 500 liter diesel per jaar en dat wordt ruim gecompenseerd door het overschot aan elektriciteit dat we terug leveren aan het net. In september 2021 zijn er nog eens 40 extra zonnepanelen op de cabana's geplaatst.

CO2-neutraal: De Weitens is CO2 neutraal doormiddel van 124 zonnepanelen die voldoende kWh elektriciteit opwekken om eigen gebruik te compenseren. Met onze bomen en kruidenrijk grasland leggen we ongeveer 20 ton CO2 per jaar vast in de bodem. Onze schuur en binnen terras wordt verwarmd met een warmtepomp. De energie voor de cabanas bestaat volledig uit groene stroom opgewekt met onze zonnepanelen. Er wordt geen gas gebruikt op de Weitens. De Weitens beschikt over 8 oplaadpunten voor E-bikes.

Water lokaal infiltreren: Alle hemelwater blijft op De Weitens. Het hemelwater dat op de schuur en de foliekas valt wordt verzameld in een retentie bekken, alwaar het langzaam de grond in kan sijpelen. We gebruiken grondwater om de tuinderij te besproeien.

Hergebruik materialen: Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Zoals de Cabana’s  zijn tweedehands aangekocht en alle inventaris is opnieuw gebruikt. De binnen tafels en stoelen op Wilma’s terras zijn van gerecycled teakhout uit Indonesië. De half verharding op de toegangsweg is gerecyclede beton granulaat en voor het verpakken van de groenten gebruiken we papieren zakken en waar mogelijk gerecyclede verpakkingsmaterialen zoals yoghurt bekers, samen met herbruikbare verpakkingen voor de arrangementen bij onze cabanas.

Recycling: We produceren nauwelijks rest afval op De Weitens omdat we op het terras en tuinderij alle glas, metaal, papier en plastic recyclen. Alle etensresten gaan naar onze kippen. Ook hebben we voor onze gasten in de Cabana’s een recycle station ingericht, waar al het afval gescheiden kan worden: papier, plastic, glas, groen afval en restafval.

Educatie: Op diverse manieren besteden we aandacht aan het overdragen van onze manier van duurzaam ondernemen. Dat doen we door basis school en voortgezet onderwijs leerlingen te ontvangen, door rondleidingen over De Weitens te geven en door (groot) ouders met hun kinderen het insecten pad te laten lopen.

Insectenpad: Over De Weitens is een route van 1,5km uitgezet door middel van 22 paaltjes.  Bij ieder paaltje wordt informatie gegeven over een insect of dier dat op De Weitens voorkomt.

Lokaal: We verkopen onze producten het hele jaar rond aan onze verkoopkar aan huis, maar tijdens het seizoen hebben we hiervoor ook een winkeltje ingericht op Wilma's Terras. Zo kunnen onze gasten altijd terecht bij ons voor Ecologische producten van De Weitens. Daarnaast bieden we onze gasten in de cabana's verschillende arrangementen aan, we maken uiteraard gebruik van onze eigen producten of kopen de overige zaken in bij lokale ondernemers.

Extensieve recreactie: Ons terras bevat slecht 24 zitplaatsen buiten en 20 binnen. Onze walnotengaard van 3ha bevat slechts 6 Cabana’s en 4 camper plaatsen om heerlijk te ontspannen in een groene omgeving. We houden alles bewust klein zodat er voldoende  ruimte is voor mens en dier, en een ieder van deze ruimte en rust kan genieten.

Verdienmodel: De definitie van duurzaam begint met ‘bedoeld om lang mee te gaan’. Een duurzaam bedrijf kan alleen blijven bestaan als op het bedrijf de kost kan worden verdiend. Wij doen dit middels een zeer divers verdien model. Ons verdienmodel bestaat uit vele aspecten zoals de verkoop van ecologische groenten -fruit -honing -jam, de exploitatie van onze Cabana’s en Wilma’s terras en het verzorgen van rondleidingen.

Duurzaam

Officieel partner van Samen Valkenswaardig 

Het doel: alle Valkenswaardenaren inspireren tot het maken van duurzame keuzes

Wij zijn trots om ons partner te noemen van Samen Valkenswaardig, het eerste brede samenwerkingsverband in Valkenswaard gericht op duurzaamheid. Op vrijdag 22 april 2022 (Earth Day) werd op onze Eco-tuinderij het officiële startsein gegeven voor deze samenwerking.

Als inwoners van de gemeente Valkenswaard hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid om onze aarde beter achter te laten voor de volgende generaties. Daarom zetten wij ons samen in voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Logisch ook! Wij Valkenswaardenaren genieten namelijk volop van onze bruisende gemeente midden in het groen. Sterker nog, we zijn er trots op! Trots op de vele sportvoorzieningen, de levendige kernen, onze natuurrijke omgeving en de vele evenementen. Valkenswaard is een plek waar zowel natuurliefhebbers, sportievelingen als cultuursnuivers en culinaire fijnproevers volledig tot hun recht komen.

Om dit zo te houden, is het belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Gemeente Valkenswaard heeft het initiatief genomen om met een aantal partners de bewoners van onze gemeente door middel van voorbeelden en initiatieven te enthousiasmeren tot een duurzamere samenleving. Dit initiatief heet Samen Valkenswaardig (https://www.valkenswaardig.nl/). Wij zijn partner van Samen Valkenswaardig omdat we heilig geloven in een duurzame toekomst. Wij worden blij dat wij als partner van Samen Valkenswaardig de inwoners van Valkenswaard ons voorbeeld kunnen laten zien dat duurzaam ondernemen prima mogelijk is.

Valkenswaardig

Verbinding met De Weitens ♡

Om mezen naar onze tuinderij te lokken hangen we zoveel mogelijk mezenkastjes op. Wil je, je verbinden aan onze prachtige plek of een origineel cadeautje weggeven, dan kun je door middel van een eenmalig bedrag van 15 Euro een nestkastje sponsoren. Je kunt dit bespreken met Wilma of Jack, dan schilderen we er een naam naar keuze op en mag je er zelf een plekje voor uitzoeken op tuinderij. Het is een verbinding met de ecologie van De Weitens. 

Nestkast

Vrijwilligers

We werken uitsluitend met vrijwilligers op De Weitens, zowel in de tuinderij als op het terras. Op deze manier kunnen we deze ecologische oase in stand houden. Heb je interesse om ons te helpen als vrijwilliger meldt je dan aan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we maken snel een afspraak!

vrijwilligers
vrijwilligers